skip to Main Content

Przełożenie terminu wejścia w życie matrycy stawek VAT

Ministerstwo Finansów ogłosiło iż w ramach Gospodarczej i Społecznej Tarczy Antykryzysowej dla Bezpieczeństwa Przedsiębiorstw i Pracowników w związku z pandemią wirusa SARS-CoV–2, przesunięty został termin wejścia w życie nowej matrycy stawek VAT do 1 lipca 2020 r.

Do tego czasu sposób klasyfikacji i wysokość stawek VAT pozostaje na dotychczasowych zasadach.

Co zmieni się od 1 lipca 2020?

W drugiej połowie roku zmienią się zasady kwalifikowania towarów i usług do poszczególnych stawek VAT. Nowy system zostanie oparty na Nomenklaturze Scalonej (ang. Combined Nomenclature, CN) w zakresie towarów oraz na PKWiU 2015 (ang. Polish Qualification of Goods and Services 2015) w zakresie usług.

Nomenklatura Scalona to usystematyzowany wykaz towarów, pozwalający na sklasyfikowanie towarów dla potrzeb obrotu międzynarodowego.

Zmiana sposobu klasyfikacji stawek VAT – po co?

Zmiany te mają na celu uprościć i ułatwić stosowanie przepisów m.in dzięki objęciu jedną stawką w jak największym stopniu całych działów CN. Oznacza to istotne zmniejszenie liczby pozycji w nowych załącznikach do ustawy (np. w załączniku nr 3 [z obowiązujących 187 do 73], a w zał. nr 10 [z 35 do 24]), które zawierają wykazy towarów i usług opodatkowanych według stawek odpowiednio 8% i 5%, a w konsekwencji zmianę stawek na poszczególne towary i usługi.

Objęcie całych działów CN jedną stawką VAT spowoduje zarówno obniżenie, jak i podwyższenie stawek VAT w poszczególnych obszarach.

Obniżenie stawek VAT:

• owoce tropikalne i cytrusy (z 8% do 5%),
• niektóre rodzaje pieczywa i ciastek (z 23% i 8% do 5%),
• zupy, buliony, żywność homogenizowaną i dietetyczną (z 8% do 5%),
• niektóre przyprawy – musztarda, pieprz mielony (z 23% do 8%),
• produkty dla niemowląt i dzieci – żywność, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe (z 8% do 5%),
• artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – z 8% do 5%,

Podwyższenie stawek VAT:

• homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – z 5% i 8% do 23%,
• niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8%
• lód – używany do celów spożywczych i celów chłodniczych – z 8% do 23%,
• czasopisma specjalistyczne, z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych drukowanych, na dyskach, płytach itp. (dla których utrzymuje się stawkę 5%) – z 5% do 8%,
• drewno opałowe – z 8% do 23%

Nie jesteś pewny jaką stawkę VAT zastosować?

W tej sytuacji należy wystąpić o wydanie wiążącej informacji stawkowej (WIS).

WIS to decyzja administracyjna, określająca stawkę VAT na produkt bądź usługę będącą przedmiotem wniosku. Wiążąca informacja stawkowa będzie wiązać organ podatkowy wobec podatnika, dla którego została wydana – w odniesieniu do towaru albo usługi, która jest jej przedmiotem.

Opłata za wniosek o wydanie WIS wynosi 40 zł. W przypadku świadczenia składającego się – w ocenie wnioskodawcy – z kilku towarów bądź usług – opłata ta stanowi iloczyn 40 zł i liczby tych towarów bądź usług. Jeśli będzie konieczne przeprowadzenie dodatkowych badań lub analiza towarów lub usług, które są przedmiotem wniosku, wnioskodawca będzie musiał pokryć koszty tych badań lub analiz.

Back To Top